Manifest
Wil jij ook een nieuwe taal creëren voor eenzaamheid en meedoen aan het programma ‘Taal voor Eenzaamheid’?
Taal voor eenzaamheid is een initiatief van ontwerper Madelinde Hageman verbonden aan platform ‘Voor Eenzaamheid’ en gaat over het bespreekbaar maken van eenzaamheid in de Nederlandse samenleving door samen met anderen nieuwe taal te creëren. Als er meer taal zou zijn voor eenzaamheid wordt het mogelijk om er genuanceerder over te praten. De kernvraag van het initiatief is: ‘Welk zelfbedacht woord vind jij passen bij jouw persoonlijke situatie van eenzaamheid?’
Eenzaamheid is een gevoel van ieder mens en van alle tijden. Maar dat wil niet zeggen dat het geen probleem is. Het is vaak omgeven met schaamte, verdriet en ontkenning. Een taai taboe. Eenzaamheid kent verschillende vormen en oorzaken, en dat terwijl er maar één woord voor is.
Het initiatief Taal voor Eenzaamheid wil ontwerper Madelinde Hageman nieuwe taal laten ontstaan waardoor het taboe op het bespreken van eenzaamheid doorbroken kan worden. De kern van het programma bestaat uit een ‘social design’ proces dat bestaat uit een aantal ’toolkits’ en workshops waardoor je als deelnemer wordt meegenomen in het ‘ontwerpen’ van nieuwe woorden. Ter inspiratie geeft Madelinde voorbeelden van de vertalingen van de 22 woorden die Inuït gebruiken voor het beschrijven van sneeuw waar ze het woord sneeuw voor eenzaamheid heeft vervangen. Er ontstaat een poëtische lijst nieuwe beschrijvingen van eenzaamheid. Anui is samengedrukte eenzaamheid; kimauguk is blokkerende eenzaamheid; sillik is harde, korstige eenzaamheid; mauya is eenzaamheid die doorgebroken kan worden. Dit blijkt keer op keer mensen enorm te inspireren. Er ontstaan wooren zoals: schoolplein eenzaamheid, bitterzaam, alleenig, leegzaam, babbelbarrière, rimpeloze stilte, golvende eenzaamheid, verscholen eenzaamheid.
Ook op deze website is mijn vraag een bijdrage te leveren door een persoonlijk verhaal van eenzaamheid zo beeldend mogelijk te beschrijven en toe te voegen. Bij het invullen van je verhaal, dit is anoniem, wordt je ook gevraagd deze te koppelen aan één van de 22 nieuwe woorden voor eenzaamheid of juist er één zelf te bedenken. Door je verhaal te delen wordt de diversiteit van eenzaamheid voelbaar.
Workshops: ‘Als we eenzaamheid bespreekbaar willen maken…’
In de workshop neem ik deelnemers mee in een ontwerpsessie waarbij men wordt meegenomen in de creatie van taal met de ‘sneeuw’ woorden als inspiratie. Deze workshops kunnen een goede start zijn voor bijvoorbeeld een organisatie of beleidsmakers met als doel om eenzaamheid in een ander perspectief te zetten en nieuwe aanpak voor verdere ontwikkelen te formuleren. In deze workshops ontdek je hoe je eenzaamheid op een verrassende, persoonlijke manier onder woorden brengt en bespreekbaar maakt. In een kleine groep of met een zaal vol mensen. In drie uur of dertig minuten. Afhankelijk van je vraag en de groep bepalen we het programma. Voor iedereen die ‘iets’ met het onderwerp eenzaamheid heeft en een ander perspectief wil ontwikkelen op eenzaamheid.
Heb je interesse of vragen, neem dan contact op met Madelinde Hageman via mail@madelinde.net