Taal voor Eenzaamheid is een nieuw kunst-educatief programma ontworpen voor het onderwijs.
In onze maatschappij is het, ondanks de brede aandacht voor het onderwerp, toch nog heel moeilijk om het over eenzaamheid te hebben. Ook voor jongeren. Taal voor Eenzaamheid is een nieuw kunst-educatief programma ontworpen voor het onderwijs. Dit jaar ontwikkelen ruim 100 leerlingen op vier Amsterdamse scholen samen met professionele kunstenaars en kunstvakdocenten, artistieke manieren om eenzaamheid bespreekbaar te maken.
In 2017/2018 is het programma Taal voor Eenzaamheid met succes als pilot uitgevoerd op het Calvijn College Amsterdam (VMBO B/K). Als gevolg hiervan is Madelinde Hageman door het project Aanpak Eenzaamheid van de Gemeente Amsterdam gevraagd om in het schooljaar 2019/2020 het onderwijsprogramma van Taal voor Eenzaamheid met vier scholen voor voortgezet onderwijs verder te ontwikkelen. Het blijkt dat ook jongeren met behulp van kunst makkelijker over persoonlijke situaties van eenzaamheid durven te praten en een minder angstvallige kijk op eenzaamheid krijgen. Taal voor Eenzaamheid is ontworpen door Madelinde Hageman en maakt onderdeel uit van het Platform voor Eenzaamheid.
De pilot Taal voor Eenzaamheid
Tijdens de pilot op het Calvijn College gingen leerlingen tijdens de ckv-lessen aan de slag met het creëren van nieuwe woorden voor persoonlijke situaties van eenzaamheid. In samenwerking met kunstenaars en theatermakers maakten ze onder andere stempels en ontwierpen sjaals. De eigen creaties presenteerden ze in een modeshow/ theatershow voor een groot publiek. We hebben de modeshow ‘Draagbare Eenzaamheid’ genoemd. Het programma werd door zowel de vakdocenten als de leerlingen met veel enthousiasme ontvangen. Een van de vakdocenten koppelde terug dat ze de leerlingen ook buiten de lessen hoorde praten over hun eigen en andermans gevoelens van eenzaamheid.
Taal voor Eenzaamheid 2019/2020
Het social design programma Taal voor Eenzaamheid is vanaf september 2019 van start gegaan met de klassen van vier middelbare scholen: de Vinse School, de Amsterdamse Mavo, Spinoza20first en Spring High. Er wordt gewerkt met vragen als: Waar huist eenzaamheid in je lichaam?, Wat is het geluid van eenzaamheid?, Wat is eenzaam eten?, Wat doe je als je eenzaam bent?, Is eenzaamheid anders aan de binnenkant dan aan de buitenkant? Jongeren maken via fotografie, beeldende kunst, muziek, geluid en theater een ‘interventie’ ofwel een interactief werk waarmee eenzaamheid ‘bespreekbaar’ wordt gemaakt. Voor henzelf, een ander of de stad.
De eigen kunst vakdocenten Tonje Langeveld, Amel Bouazizi, Jantien Jongsma en Elvira Vroomen samen met andere vakdocenten, en externe kunstenaars/ theatermakers/schrijvers begeleiden de leerlingen om eenzaamheid te verbeelden. De externe kunsternaars zijn: Fokka Deelen, Domenique Himmelsbach de Vries, MOHA projects (Alice Pons & Olivia Reschofsky), Allard Medema, Mirjam Dorgelo, Jörgen Garioen Tobias Krasenberg. Op 12 december 2019 staat een publieke gezamenlijke presentatie gepland in het kunstencentrum Framer Framed.
Geïnteresseerd?
Neem contact op: Madelinde Hageman: 0031 6 21901238 | mail@madelinde.net
Fotograaf: Liesbeth Sluiter en Mirjam Dorgelo